Menu

Діти з України – як з ними розмовляти

Психолог і робітниця благодійної органіції «Меркурій» (яка нині допомагає украінцям) Івона Магерська надала поради для всіх батьків з України щодо того як варто говорити з дітьми про війну і як коаще пояснити причини перебування за кордоном.

Діти з України – як з ними розмовляти

Найперше фахівець закликає пам'ятати, що діти чують у в розмови дорослих і розуміють їх! Вони теж відчувають страх і напруженість. Тому їм дуже потрібна допомога від близьких. Особливо це стосується діток, які самі бачили та пережили жахіття війни. 

Ось кілька порад психолога – як допомогти своїй дитині пережити всі складнощі.

  1. Не брешіть! Не кажіть, що ви приїхали на відпочинок чи у відпустку. І не варто обіцяти, що зовсім скоро ви  повернетеся додому і що все буде добре, як раніше. Цим ви не допомагаєте дитині. Пояснюйте дитина спокійно  і правдиво чому ви перебуваєте в Польщі. Наприклад, кажіть: «ми тут, тому що тут спокійно і безпечно».
  2. Не блокуйте емоції дитини. Не кажіть «не бійся», «не переймайся». Бо дитині страшно і це нормальна реакція. Ваша задача заспокоїти її і підтримати. Приймайте почуття дитини – говоріть: «так, це смутно», «я теж переживаю», «ти можеш плакати». Скажіть, що ви тут у безпеці. 
  3. Розмовляйте з дітьми про війну. Чим старша дитина – тим розмови мають бути більш точні і правдиві. Мова, яку ви використовуєте у розмові має бути адаптована до віку дитини. Чим дитина молодша – тим менше інформації вона має почути.
  4. Важливо, щоб діти вміли ділитися своїми почуттями. Молодші повинні представляти свої думки з використанням іграшок або малюнків. Зі старшими треба спокійно порозмовляти уникаючи деталей. Така розмова може бути важка – треба приготуватися – обдумати, написати на листочку. Дуже важливо вести розмову спокійно. А от говорити коротко. Не розвивати тему, якщо тільки дитина не допитується.
  5. Якщо дитина питає – розмовляйте з нею! І заохочуйте її говорити – нехай розповідає про свої почуття, страхи, думки. Говоріть менше, а більше слухайте.
  6. Обіймайте дитину якомога частіше, будьте поруч. Проводьте разом якомога більше часу. З молодшою дитиною бавтеся, малюйте, зі старшою можна грати в ігри, робити щось разом (напр. приготувати їжу).
  7. Старшим дітям обмежте доступ до інформації про війну. Виберіть одну коротку інформаційну програму у визначений час – бажано у другій половині дня. Частий перегляд новин викликає страх.
  8. Дотримуйтесь постійного ритму дня.
  9. Старайтесь жити з дитиною ТУТ і ЗАРАЗ. Помічайте дрібні приємні речі – разом випитий чай, прогуляттся, пограти з м'ячем.
  10. Коли дитина питає, чи ви повернетеся додому і коли – говоріть правду, напр. «ми хочемо повернутися, але зараз ще не знаємо коли».
  11. Для дітей у віці 5-10 років створили терапевтичну казку українською мовою, яка допомогає перекласти ситуацію пов'язану з війною (в youtube: «Оля, Бориско та їхні нові друзі»). https://wuwr.com.pl/оля-бориско-та-їхні-нові-друзі-оля-бор/
  12. У дітей можуть з'явитися захворювання, викликані страшними пережиттями пов'язаними з війною і втечею, наприклад: нетримання сечі, плаксивість, проблеми зі сном, страх віддалення від матері. Це нормально. Ці ознаки стресу поступово зникнуть, якщо дитина почуватиметься в безпеці та спокійною. Якщо протягом одного місяця покращення немає – слід звернутися за консультацією до психолога.
  13. Старші діти можуть користатися телефоном довіри з черговим психологом, який розмовляє українською за номером: 800 12 12 12. Години чергування також нічного можна подивитися на сайті: https://brpd.gov.pl/2022/02/25/uwaga-pomoc-800-12-12-12-po-ukrainsku/

 

 

 

Пам'ятайте ! Головне для вашої дитини зараз відчути себе в безпеці, знати, що рідні розділяють його страхи і тривоги. Важливо, аби дитина відчувала вашу підтримку і любов.

 

 

Вікторія Новорок
viktoriyaplastun@gmail.com 
redakcja@walbrzych24.com

 

Komentarze

Yevheniia Martsynkovska (21 kwietnia 2022 9:39)
Wielkie dzięki. Dzień dobry. Przypadkowo trafiłem na twoją stronę w 1,5 miesiąca. Jest bardzo pożyteczny i przystojny. Szkoda, że ​​to, co oferujesz, niewiele ukraińskich dzieci lub matek to widzi. Zwłaszcza konkurs rysunkowy, o którym w szkole nie rozmawiali (blue_heart)(yellow_heart)

Dodaj komentarz

ukraina  |   pomoc  |   artykul  |   ukraine  |   walbrzych  |   news  |  

Będą skateparki i miejsce odpoczynku na Podzamczu

Prezydent Szełemej podziękował za kampanię wyborczą

Podzamcze: Można już korzystać z jednego z parkingów

Wałbrzych 24 aktualności


Wałbrzych 24 to wiodący portal informacyjny w mieście i regionie. Najważniejsze są dla nas informacje z Wałbrzycha, ale również piszemy o tym, co dzieje się w sąsiednich gminach takich jak  Świdnica, Boguszów - Gorce, Mieroszów, Szczawno Zdrój, Świebodzice, Głuszyca, czy Walim. Oprócz przekazywanych przez Wałbrzych 24 wiadomości, znajdziesz tu również wiele fotogalerii, rozmowy z zaproszonymi gośćmi, publicystykę czy informacje o wydarzeniach, imprezach i koncertach, które odbywają się w mieście czy okolicy.

Na stronie głównej Wałbrzych 24 znajdziecie aktualności czyli najnowsze informacje z miasta, jednak zachęcamy też do zaglądanie do innych kategorii - rozrywki, sportu, 112 czy do zakładki Po Sąsiedzku, gdzie znajdziecie wiadomości z okolicznych gmin.

Uprościliśmy też nawigację strony, by była bardziej intuicyjna, co ma ułatwić czytelnikom znalezienie szukanych informacji i jeszcze sprawniejsze poruszanie się po naszej stronie.

Wałbrzych najnowsze wiadomości


Często najnowsze wiadomości Wałbrzych tworzone są wspólnie z Wami - naszymi czytelnikami, za co serdecznie dziękujemy. Zachęcamy do przesyłania do nas informacji i zdjęć na adres: redakcja@walbrzych24.com.

Dzięki takiej współpracy jesteśmy w stanie szybko reagować i przekazywać Wam najnowsze informacje, pisać o realnych problemach miasta i mieszkańców. Zachęcamy też do śledzenia naszych social mediów - Facebook Wałbrzych 24, Facebook Telewizja Wałbrzych i kont na Instagramie.

Zachęcamy też do komentowania bieżących informacji z Wałbrzycha i okolic. Pod artykułami macie możliwość wyrażenia własnej opinii w komentarzach do czego gorąco zachęcamy.

Rozwiń
Do góry
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.
Zaakceptuj Zamknij