Menu

Закон про допомогу громадянам України

Нижче представляємо детальний довідник, який стосується ситуації громадян України на території Польщі в поточному правовому статусі. Довідних охоплює питання легального перебування, праці та доступ до пільгових посвідчень.  

Закон про допомогу громадянам України
1. ЛЕГАЛЬНЕ ПЕРЕБУВАННЯ ГРОМАДЯН УКРАЇНИ, ЩО ПРИБУЛИ ДО ПОЛЬЩІ ПОЧИНАЮЧИ ВІД 24 ЛЮТОГО
 
На підставі «спецзакону» (Закон від 12 березня 2022 р. про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території цієї країни) Ви можете перебувати в Польщі на законних підставах протягом 18 місяців рахуючи від 24 лютого 2022 року, якщо:
  • Ви є громадянином України та прибули до Польщі на законних підставах з території України в період від 24 лютого 2022 р., або у зв’язку зі збройним конфліктом (незалежно від того, чи ви прибули безпосередньо з території України чи через територію іншої країни) або
  • Ви є чоловіком/дружиною громадянина України, що в’їхали до Польщі на підставі вищевказаних умовах (навіть якщо не маєте громадянства України).
УВАГА! Не стосується: осіб, які мають в Польщі право на постійне місце проживання, дозвіл на проживання довгострокового резидента, дозвіл на тимчасове проживання, статус біженця, отримав субсидіарний захист, має дозвіл на проживання з гуманітарних міркуваньна та дозвіл толероване перебування.
 
Вищезазначене також не стосується осіб, які подали клопотання (або волевиявлення) про міжнародний захист. Проте ці особи можуть відкликати подану заяву/декларацію. Тоді вони будуть підпадати під дію вищезазначеного положення з моменту відкликання заяви/декларації – тобто від моменту відкликання заяви/декларації вони зможуть легально перебувати в Польщі протягом 18 місяців рахуючи від 24 лютого 2022 р. та мати доступ до всіх переваг, пов’язаних із цим статусом.
 
Що далі? 
 
Якщо Ви належите до вищезазначеної групи осіб, тоді Ваше перебування вважається законним на підставі права, це означає, що на даний момент Вам не потрібно подавати заяву на отримання дозволу на проживання або робити будь-які дії з метою легалізації перебування.
 
Однак Ви повинні звернутися до будь-якого органу ґміни та подати заяву щодо отримання номера PESEL з дописом UKR. На підставі номера PESEL UKR Ви отримаєте доступ до довіреного профілю, який полегшить Вам роботу в подальшому у вирішенні багатьох формальностей. У майбутньому номер PESEL та довірений профіль також дозволять Вам отримати доступ до електронного документа, що підтверджує Вашу особу та статус проживання.
 
Якщо ваш в’їзд до Республіки Польща не був зареєстрований на кордоні (Ви не отримали штамп чи будь-яке інше підтвердження), Ви повинні подати заяву щодо отримання номера PESEL протягом 90 днів рахуючи від дати в’їзду.
Якщо у Вас вже є номер PESEL, Ви можете подати заяву щодо отримання номера PESEL UKR.
 
Заяву щодо отримання номера PESEL дна неповнолітню особу подається одним з батьків, опікуном, піклувальником працівником служби пробації, тимчасовим опікуном або особою, яка фактично опікується дитиною. Якщо за станом здоров’я чи інвалідності Ви не можете особисто подати заяву до управління Ґміни, Ви можете подати цю заяву за місцем проивання.    
УВАГА! Виїзд громадянина України з Польщі та термін більше одного місяця позбавляє його права на легальне перебування в Польщі на підставі „спецзакону”.
 
2. ВИКОНАННЯ РОБОТИ.
 
Легально мають право працювати всі громадяни України, які легально перебувають на території Польщі – тобто ті, чиє перебування вважається легальним у зв’язку із в’їздом після 24 лютого 2022 р., так і ті, чиє перебування в Польщі вважається легальним на інших підставах (наприклад, мають дозвіл на тимчасове проживання, візу тощо).
 
Роботодавець, який працевлаштовує громадянина України, зобов’язаний повідомити про це Повітове Управління зайнятості, відповідний за місцем реєстрації або місцем проживання суб’єкта протягом 14 днів, починаючи з дня початку роботи іноземця. Обов’язок повідомляти не поширюється на працевлаштування громадянина України, який легально працює в Польщі, наприклад, на підставі дозволу на роботу або відповідного дозволу на тимчасове проживання, або коли він має право працювати в Польщі у зв’язку з наявним статусом на проживання. (наприклад, надано статус біженця або субсидіарний захист, отримав дозвіл на постійне проживання, проживання довгострокового резидента, дозвіл на проживання з гуманітарних міркуваньна або дозвіл на толероване перебування).
 
Повідомлення здійснюється за допомогою телеінформаційної систему  – praca.gov.pl 
 
Крім того, громадянин України, який легально перебуває на території РП, може зареєструватися в Управлінні зайнятості як безробітний. Це стосується і громадян України пенсійного віку, тобто 65 років (чоловіки) та 60 років (жінки).
 
ГОСПОДАРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ – громадяни України, які легально перебувають на підставі „спецзакону” або на підставі закону про іноземців (тобто мають візу, дозвіл на тимчасове чи постійне перебування тощо), мають право здійснювати господарську діяльність на тих самих умовах, що й громадяни Польщі. Умовою є отримання номера PESEL. 
 
3. ВИДИ ДОПОМОГИ ДЛЯ ОСІБ ПЕРЕДБАЧЕНИХ ЗАКОНОМ
 
Якщо Ви громадянин України, який прибув до Польщі з території України починаючи від 24 лютого, Ви можете отримати допомогу, зокрема на проживання, харчування чи безкоштовну психологічну допомогу. 
За більш детальною інформацією звертайтеся до найближчого інформаційного пункту для осіб, що тікають з України, або до однієї з гарячих ліній.
Більше корисних контактів Ви можете знайти тут: https://pomagamukrainie.gov.pl/#section1 
 
4. ПРАВО НА СВІДЧЕННЯ
Громадяни України, які легально перебувають на території Польщі у зв’язку із в’їздом до Польщі починаючи від 24 лютого 2022 р. (та їх подружжя незалежно від громадянства), мають право на свідчення: сімейні, 500+, свідчень на соціальну допомогу (наприклад, грошову чи матеріальну допомогу, інтервенційна допомога), Добрий старт, сімейний опікунський капітал, дофінансування до оплати батьків за перебування дитини в яслах. Право на пільги та дофінансування, яке призначається дітям, також мають тимчасові опікуни неповнолітнього. Ці свідчення прислуговуються на таких самих засадах як і громадянам Польщі, за винятками, що випливають із «спецзакону».
 
Заяви щодо отримання вищезазначених пільги повинні містити номери PESEL заявника та його/її дитини/дітей.
 
УВАГА! Соціальна допомога може також признаватись громадянам України, які легально проживають у Польщі на інших підставах (незалежно від того, коли вони в’їхали в Польщу), а член їхньої сім’ї повернувся до України. Право до окремих свідчень допомогу залежить від індивідуального матеріального становища іноземця.
 
ОДНОРАЗОВЕ ГРОШОВЕ СВІДЧЕННЯ – громадяни України, перебування яких вважається легальним у зв’язку з перетином кордону після 24 лютого 2022 р. (та їх подружжя, незалежно від громадянства) і які були внесені до реєстру PESEL, можуть отримати одноразово кошти у розмірі 300 злотих на особу. Ця допомога також охоплює неповнолітніх. Щоб отримати ці кошти, необхідно подати заяву до центра соціальної допомоги, компетентного за місцем Вашого перебування.
 
МАТЕРІАЛЬНІ СВІДЧЕННЯ ДЛЯ СТУДЕНТІВ – громадянин України, перебування якого визнано легальним, у зв’язку із в’їздом до Польщі починаючи від 24 лютого 2022 р. та є студентом, може претендувати на отримання соціальної стипендії та студентського кредиту.
 
5. МЕДИЧНА ДОПОМОГА
 
Громадяни України, перебування яких вважається легальним у зв’язку з перетином кордону після 24 лютого 2022 р., мають право на медичну допомогу, в тому числі медичні послуги, на умовах і в обсязі, в якому особи, які охоплені обов’язковим або добровільним медичним страхуванням, мають право на пільги відповідно до Закону від 27 серпня 2004 року про медичні свідчення, що фінансуються з державного бюджету, за винятком санаторно-курортного лікування або санаторно-курортної реабілітації. На практиці це означає, що такі особи зможуть користуватися послугами сімейних лікарів у лікарнях, лікарів-спеціалістів, шпиталів, відшкодуванням вартості ліків тощо, майже так само, як і громадяни Польщі, які охоплені страхуванням НФЗ.
 
На практиці це означає, що такі особи зможуть користуватися послугами сімейних лікарів в поліклініках, лікарів-спеціалістів, лікарень, дофінансуванням на ліки тощо так само, як і громадяни Польщі, які охоплені страхуванням деравного фонду охорони здоров’я (NFZ).
 
6. ДОЗВІЛ НА ТИМЧАСОВЕ ПРОЖИВАННЯ
 
Громадяни України, перебування яких визнано легальним у зв’язку із перетином кордону після 24 лютого 2022 р. зможуть подати заяву на отримання дозволу на тимчасове проживання. Заява повинна бути подана не раніше ніж через 9 місяців від дати в’їзду та не пізніше закінчення 18 місяців починаючи від 24 лютого 2022 р. Дозвіл буде надаватись строком на 3 роки від дати видачі рішення.
 
Заява подається до компетентного Воєводи за місцем проживання заявника.
Громадянам України, яким було надано вищезгаданий дозвіл зможуть легально працювати без необхідності отримання додаткового дозволу на роботу.
 
7. НЕПОВНОЛІТНІ БЕЗ ОПІКИ
 
Законом пропонується запровадити інститут тимчасового опікуна для дітей, які не мають законних опікунів у Польщі. Для неповнолітнього, перебування якого легалізовано у зв’язку з перетином кордону після 24.02.2022 р., відповідний суд, компетентний за місцем проживання неповнолітнього, призначає тимчасового опікуна за клопотанням, як і від Управління. Це новий інститут у польському законодавстві, який має сприяти встановленню опіки над неповнолітніми.
 
В першу чергу, тимчасовим опікуном дитини може бути призначений кровний родич або родичі, але таку опіку можуть здійснювати інші особи, які гарантують належний догляд за дитиною, що кожного разу перевірятиметься судом. Для братів і сестер повинен бути встановлений один опікун.
 
Тимчасовий опікун повинен піклуватися про особу та майно дитини, однак у більш важливих справах дитини потрібна буде згода сімейного суду. Нагляд за діяльністю тимчасового опікуна здійснюватиме орган місцевого самоврядування на рівні ґміни, компетентний за місцем проживання дитини.
 
Право на подання заяви про призначення такого опікуна має:
–      Прикордонна служба;
–      війт, бурмістр, президент міста, староста, маршалок воєводства;
–      прокурор;
–      Поліція;
–      керівники підрозділів організації соціальної допомоги
–      представники міжнародних або неурядових організацій, що надають допомогу іноземцям;
–      особа, яка фактично здійснює опіку над неповнолітнім;
–      інші особи або суб’єкти в рамках своїх завдань.
 
Перед ухваленням рішення суд вислухує кандидата в опікуни та дитину. Суд може визвати судове засідання будь-яким способом, наприклад, по телефону, оскільки він має 3 дні для постановлення ухвали з моменту отримання заяви або відкриття провадження в Управлінні.
 
Тимчасові опікуни та їхні підопічні мають право на безплатну юридичну допомогу та безкоштовні юридичні консультації.
 
Суд також може доручити виконання функцій прийомнії сім’ї чи утримання в сімейному дитячому будинку щодо дитини, яка є громадянином України, що легально перебуває в Польщі на підставі „спецзакону”:  
 
  • громадянину України, який легально перебуває в Польщі на підставі „спецзакону” та який не відповідає вимогам, що стосуються прийомних сімей або сімейним дитячим будинкам в обсязі необхідної підготовки. 
 
А в опікунсько-виховних закладах, до лімітів визначених в положеннях про підтримку сім’ї і систему прийомної сім’ї, не включено розміщення дітей, що є громадянами України та легально перебувають в Польщі на підставі „спецзакону”.
 
8. ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ ГРОМАДЯН УКРАЇНИ, ЩО ПРИБУЛИ ДО ПОЛЬЩІ ДО 24 ЛЮТОГО
 
Відповідно до положень „спецзакону”, легальне перебування громадян України, які прибули до Польщі до 24 лютого цього року також було продовжено. Однак на інших засадах.
 
ПРОДОВЖЕННЯ НАЦІОНАЛЬНИХ ВІЗ
 
Національні візи громадян України, термін дії яких закінчується після 24 лютого 2022 р., відповідно до законодавства, підлягає продовженю до 31 грудня 2022 року. УВАГА: віза, продовжена на цій підставі, не дає права на перетин кордону (за винятком водіїв, які здійснюють міжнародні автомобільні перевезення або некомерційні міжнародні перевезення).
 
УВАГА! Якщо Ви в’їхали до Польщі з території України на підставі візи після 24 лютого 2022 р., то Ви маєте право на легальне перебування протягом 18 місяців, рахуючи від 24 лютого 2022 року та на всі пов’язані з цим повноваження.
 
ПРОДОВЖЕННЯ ШЕНГЕНСКИХ ВІЗ ТА ДОКУМЕНТІВ НА ПРОЖИВАННЯ, ВИДАНИХ ІНШИМИ КРАЇНАМИ ШЕНГЕНСЬКОЇ ЗОНИ:
 
Якщо Ви прибули до Польщі до 24 лютого 2022 р. на підставі шенгенської візи, безвізового режиму чи дозволу на проживання, виданого іншим органом іншої держави, що входить до Шенгенської зони, а допустимий термін Вашого перебування на території Польщі закінчується після 24 лютого 2022 р., Ваше перебування в Польщі вважається законним протягом 18 місяців. 
 
ДІЇ ДОЗВОЛІВ НА ТИМЧАСОВЕ ПРОЖИВАННЯ
 
Дозволи на тимчасове проживання, що видаються громадянам України, термін дії яких закінчується після 24 лютого 2022 р. підлягають продовженню до 31 грудня 2022 року.
 
Також підлягають продовженню терміну важності на 18 місяців карти побиту, що були видані громадянам України, польські документи підтверджуючі особу, та документ «дозвіл на толерантне перебування», якщо термін їх дії закінчується 24 лютого 2022 р. Документи з продовженим терміном важності не будуть підлягати заміні. Це означає, що громадянин України може весь час користуватися тим самим документом, термін дії важності якого був продовжений на законних підставах. УВАГА: Продовжена на цій підставі Карта на проживання не дає права перетинати кордон.
 
Продовженню на 18 місяців також підлягає термін виїзду з території РП у зв’язку з рішенням про відмову в продовженні візи, відмову у наданні дозволу на проживання, припинення провадження у цих справах, скасування дозволів на проживання або рішення про припинення процедури надання міжнародного захисту, якщо він закінчується після 24.02.22 р.
 
Продовженню на 18 місяців також підлягає термін добровільного повернення, зазначений у рішенні про зобов’язання повернутися, якщо це стосується осіб, на яких поширюється дія закону та якщо він закінчується після 24.02.2022 р.
 
УВАГА! Закон про допомогу громадянам України передбачає, що право на роботу (без необхідності отримання дозволу) охоплює всіх громадян України, які легально перебувають на території РП, а не лише тих, хто прибув до Польщі після 24 лютого.
 
Слід пам’ятати, що роботодавець, який працевлаштовує громадянина України, зобов’язаний повідомити про цей факт Повітове Управління Зайнятості протягом 14 днів з дня прийняття на роботу (крім ситуацій, зазначених вище в пункті 2).
 
9. НАВЧАННЯ
Закон запроваджує також спрощення щодо продовження навчання в польських ВНЗ для осіб, які не мають документів, що підтверджують їх оцінки, проходження практики тощо. Студенти, які є громадянами України, перебування яких визнано легальним у зв’язку з перетином кордону від 24 лютого 2022 р., які не мають вищезазначених документів та заявлять, що в цей день вони навчалися на певному році навчання та за певним напрямом та певним рівнем навчання у ВНЗ України, можуть бути признані певні періоди такого навчання шляхом перевірки досягнутих результатів навчання.
Засади, щодо перевірки результатів навчання встановлюються польськими ВНЗ, які можуть зобов’язати студента надробити різницю в навчальній програмі.
 
Вищезазначені спрощення також стосуються громадян Польщі, які навчалися в Україні до 24 лютого 2022 р..
 
10. робота ЛІКАРІВ І СТОМАТОЛОГІВ
Закон передбачає спеціальні правила для лікарів та стоматологів з України. Ці спрощення стосуються лише:
– громадян України,
– які здобули кваліфікацію лікаря або стоматолога за межами території країн-членів Європейського Союзу (тобто в Україні, але також в інших країнах за межами ЄС).
Спеціальними  спрощеннями  не зможуть користуватися лікарі та стоматологи, які є громадянами третіх країн, інших ніж Україна, які втекли з України.
Громадяни України, які мають кваліфікацію лікаря чи стоматолога, отриману за межами ЄС, починаючи від дня 24 лютого 2022 року, зможуть протягом 18 місяців (незалежно від тривалості епідеміологічної загрози або стану епідемії), отримати дозвіл та умовне право на на виконання лікарської чи стоматологічної практики в Польщі.
Громадянин України може отримати дозвіл на виконання лікарської чи стоматологічної практики, якщо:
 
 
– він має повну дієздатність;
– стан його здоров’я дозволяє йому займатися професією лікаря або стоматолога;
– демонструє бездоганне етичне ставлення і
– має диплом лікаря або стоматолога, який підтверджує закінчення принаймні п’ятирічне навчання, виданий в іншій країні, ніж в державі-члена Європейського Союзу. У період оголошення стану епідемічної загрози або стану епідемії такі документи не потребують підтвердження чи апостилю.
 
Для отримання дозволу на виконання лікарської чи стоматологічної практики в Польщі громадянину України, який відповідає вищезазначеним умовам, необхідно буде подати відповідну заяву до Міністра охорони здоров’я Польщі.
Надане право на виконання лікарської чи стоматологічної практики дозволяє працювати виключно в медичній установі. Після того, як розпочато таку роботу, громадянин України зобов’язаний повідомити протягом 7 днів про цей факт Міністра охорони здоров’я. Неінформування може допровадити до відміни отриманої згоди.
 
Крім того, громадянин України, який має дозвіл на виконання лікарської чи стоматологічної практики та умовне право на заняття цими професіями у зв’язку з оголошенням епідемічної загрози чи стану епідемії, може працювати за межами медичної установи, призначеної для надання медичних послуг пацієнтам, хворим на COVID-19, навіть після скасування стану епідемічної загрози та скасування епідемічного стану.
 
Закон також запровадив окремі правила виконання роботи для лікарів та стоматологів під час післядипломного стажування та медичних сестер.
 
11. робота психологів
Закон передбачає спеціальні умови для психологів з України, які бажають працювати за фахом в Польщі.
 
Протягом 18 місяців починаючи від 24 лютого 2022 р., психологи України можуть надавати психологічні послуги громадянам України, які перебувають в Польщі, у тому числі можуть надавати медичні послуги у сфері психіатричної допомоги та лікування залежності.
 
„Спецзакон” не дає підстав для надан
ня громадянами України таких послуг та свідчень громадянам Польщі.
Психологи з України можуть надавати вищевказані послуги за умови, якщо вони:
1. перебувають в Польщі легально (як на підставі “спецзакону” так і інших законів) також
2. мають диплом отриманий в Україні: 
3. магістра за напрямом психологія або 
 
диплом бакалавра за напрямом психологія i спеціаліста за напрямом психологія
– зі здобутим ступенем спеціаліста за напрямом психологія або магістра за напрямом психологія.
 
Крім того, громадяни України, які легально проживають на території Польщі на підставі ст. 2 абзац 1 „Спецзакону”, можуть – за згодою відповідних органів влади – прийматися на посаду психолога:
1. в закладах інституційного догляду та виховання дітей, 
2. в центрі денного догляду,
3. у організатора опікунського середовища прийомної сім’ї 
незважаючи на те, що не мають документ, який підтверджує знання польської мови.
Слід пам’ятати, що про прийняття на роботу психолога з України на підставі вищезазначених засад, необхідно повідомити повітовий центр зайнятості протягом 14 днів (за винятками, передбаченими «особливим актом»).
 
12. робота вчителів 
Закон передбачає спеціальні умови для академічних викладачів та наукових працівників, які бажають працювати за фахом в Польщі.
 
Громадянина України, який легально перебуває на території Польщі на підставі ст. 2 обзацу 1 „Спецзакону”, може бути прийнято на роботу до ВНЗ на посаду академічного викладача без проведення відповідного конкурсу, якщо він заявить про те, що 24 лютого 2022 р. він працював академічним викладачем у ВНЗ в Україні, та має необхідну спеціальність, вчений ступінь, науковий ступінь або звання професора та відповідні кваліфікації для займаної посади.
На таких самих умовах (тобто без проведення конкурсу на підставі заяви громадянина України) науковий працівник з України може бути працевлаштований в наукові установи та інші організаційні підрозділи Польської Академії Наук та в науково-дослідний інститут.
Крім того, при працевлаштуванні академічного викладача на посаду:
1) професора 
2) професора навчального закладу
3) ад’юнкта
4) асистента
громадянина України, який отримав звання професора, вчений ступінь, науковий ступінь або професійне звання за кордоном, можна відступити від вимог щодо до цього звання або ступеня, визначених в Законі про вищу освіту і науку (ст. 116 абзац 2).
Крім того, громадянин України, який легально перебуває на території Польщі на підставі ст. 2 абзацу 1 „Спецзакону”, може бути працевлаштований без проведення конкурсу на посаду наукового відділу в Лукасевичському Центрі ( пол Centrum Łukasiewicz) або інституті, що діє в рамках Лукасевичської дослідницької мережі, якщо він заявить, що 24 лютого 2022 р. він відповідав кваліфікаційним вимогам щодо займаної посади.
Юридична підстава (29.04.2022 r.):
„Спецзакон”, тобто Закон від 12 березня 2022 р. про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території цієї держави, ст. 46-49.
 
13. СВІДЧЕННЯ ДЛЯ ОСІБ, ЩО ЗАБЕЗПЕЧИЛИ ЖИТЛО ТА ХАРЧУВАННЯ ГРОМАДЯНАМ УКРАЇНИ
 
Закон передбачає, що особи (та суб’єкти), які забезпечили за власні кошти проживання та харчування громадянам України (які в’їхали до Польщі від 24 лютого 2022 р.), зможуть отримати грошове свідчення на цій підставі договору, укладеного з Ґміною. Це свідчення надаватиметься максимально 60 днів від дати в’їзду громадянина України до Польщі, який може бути продовжений у обґрунтованих випадках. Спори щодо цього грошового свідчення можуть вирішуватися в судовому порядку.
 
14. ПІДВИЩЕННЯ ПРАВОВОГО ЗАХИСТУ ВЛАСНИКІВ МЕШКАНЬ, НАДАНИХ ГРОМАДЯНАМ УКРАЇНИ НА ПІДСТАВІ ПОЗИКИ
 
Закон також передбачає зміни у сфері цивільно-правових договорів, укладених з громадянами України, які прибули до Польщі після 24 лютого 2022 р., що мають на меті безпеки власників помешкань та зменшення прав позичальників.
 
ДОГОВІР ПОЗИКИ
 
У разі надання громадянину України позики, зазначеної вище, будинку або його частини з метою тимчасового забезпечення житлових потреб, в рамках цієї позики не застосовуються положення Закону від 21.06.2001 р. «про захист прав орендарів, житлового фонду ґміни та про внесення змін до Цивільного кодексу та ст. 15zzu абзац 1 Закону від 2 березня 2020 року «Про спеціальні рішення щодо запобігання та боротьби з COVID-19, іншими інфекційними захворюваннями та спричиненими ними кризовими ситуаціями».
 
Це означає, що в даному випадку не застосовуються зазначені в цьому законі права та обов’язки власників та позичальників.
 
Найважливіші права, якими не будуть мати позичальники у випадку таких договорів, є право на соціальне житло у разі виселення та призупинення виселення під час епідемії.
 
Також не застосовуватимуться положення, які обумовлюють можливість дострокового розірвання договору як власником, так і позичальником. Положення, що містяться в договорі, є визначальними в цьому питанні, тобто якщо ми укладаємо договір на визначений термін і в ньому не передбачається можливість дострокового розірвання, то такої можливості не буде.
 
Також не застосовуватимуться обов’язки позичальника, пов’язані з припиненням користування приміщенням, такі як: оновлення приміщення та виконання обтяжливого ремонту або повернення позичальнику еквівалентно зношених елементів технічного обладнання.
 
З іншого боку, власника не зв’язують обмеження, пов’язані з підняттям розміру оплати та терміном повідомлення щодо розміру оплати.
Якщо у Вас є сумніви щодо договору, краще звернутися до адвоката.
 
ТИМЧАСОВА ОРЕНДА
 
Укладення договору тимчасової оренди з громадянином України, перебування якого визнано легальним на підставі „спецзакону”, не потребуватиме зазначення замінного помешкання, до якого може бути здійснено виселення та подання заяви власника помешкання або особи, яка має право власності на помешкання про про згоду на проживання наймача та осіб, які проживають з ним в помешканні зазначених в заяві.
 
15. ЗАКОН ПРО ДОПОМОГУ ГРОМАДЯНАМ УКРАЇНИ ТА ТИМЧАСОВИЙ ЗАХИСТ, ВИЗНАЧЕНА У РІШЕННІ РАДИ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ ВІД 4 БЕРЕЗНЯ 2022 РОКУ.
 
Крім прийнятого польською владою закону („спецзакон”), по всьому Європейському Союзі запроваджено так званий тимчасовий захист для осіб, які тікають від конфлікту в Україні.
 
Рішення Ради Європейського Союзу від 4 березня 2022 р. визначає групу осіб, на які поширюється цей захист, ширше, ніж в законі про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території цієї країни. Відповідно до цього рішення, тимчасовим захистом на території Польщі охоплені:
громадяни України, які проживали в Україні, які виїхали в період від 24 лютого 2022 р. у зв’язку із вторгненням Росії – також ті, хто нелегально перетнув кордон; 
 
  • громадяни третіх країн, інших ніж Україна, які до дня 24 лютого 2022 р. були під міжнародним захистом в Україні (біженці), які виїхали з України від 24 лютого 2022 р.;
  • члени родин двох вищезгаданих категорій осіб;
  • громадяни третіх країн, інших ні Україна, які легально проживали в Україні до дня 24 лютого 2022 р. на підставі дійсного дозволу на постійне проживання (і можуть це підтвердити) та які не мають можливості повернутися у безпечних умовах до країни або регіону походження.
 
Слід підкреслити, що польський закон не може обмежувати право на захист осіб, яким це право було надано на підставі рішенням Ради Європейського Союзу.
 
Що повинні зробити особи на яких поширюється тимчасовий захист, на яких не поширюється дія закону про допомогу громадянам України, але які бажають залишитися в Польщі?
 
Такі особи мають право легально перебувати на території Польщі протягом 1 року, на який запроваджено тимчасовий захист.
 
Згідно чинного законодавства ці особи можуть отримати від керівника Управління до справ іноземців довідку про користування тимчасовим захистом. 
 
Які я маю права, якщо мені належить право на тимчасовий захист, але на мене не поширюється дія Закону про допомогу громадянам України?
Окрім права на отримання вищезазначеного документа, особи, на яких поширюється тимчасовий захист, мають право на легальну роботу та ведення господарської діяльності на території РП, а також на отримання освіти для дорослих.
 
Всі громадяни України, які легально перебувають у Польщі, можуть легально працювати якщо їх роботодавець повідомить про факт затруднення іноземця Повітове Управління зайнятості, протягом 14 днів.
 
Особі, що користується тимчасовим захистом, якій видано відповідну довідку, начальник Управління до справ іноземців надає, за їх бажанням, медичну допомогу та надає допомогу у вигляді проживання та харчування чи допомоги у вигляді грошового свідчення.
 
Проживання та харчування може бути забезпечено в осередках для іноземців.
Іноземці, які отримують допомогу у вигляді проживання та харчування, також мають додатково право на:
 
1) постійну матеріальну допомогу на придбання засобів для прибирання та засобів особистої гігієни або засобів особистої гігієни;
2) допомога у вигляді вивчення польської мови та основних матеріалів, необхідних для вивчення цієї мови;
3) навчальні посібники для дітей, які здобувають освіту та догляд у державних установах, початкових або середніх школах;
4) фінансування проїзду громадським транспортом:
a) з метою лікування або отримання захистого щеплення,
b) в інших особливо обгрунтованих випадках.
 
Обсяг допомоги, що надається особі, яка користується тимчасовим захистом, залежить від її доходу. Якщо розмір місячного доходу на одну особу в сім’ї іноземця, на якого поширюється тимчасовий захист, перевищує 776 злотих (особа, що самотньо господарює) або 660 злотих (особа, що проживає з сім’єю) на особу, допомога може надаватися лише у форма проживання, вивчення польської мови та основних матеріалів, що необхідні для вивчення цієї мови та навчального матеріалу дітям.
 
Чи маю я право на медичну допомогу, як особа, на яку поширюється тимчасовий захист?
 
Відповідно до положень Директиви про тимчасовий захист, Польща зобов’язана надавати особам, на які поширюється тимчасовий захист, медичну допомогу принаймні в обсязі лікування основних захворювань та в надзвичайних ситуаціях.
 
Відповідно до польського законодавства особа, яка користується тимчасовим захистом, якій видано відповідну довідку, керівник Управління до справ іноземців надає, на її вимогу, медичну допомогу.
 
Тимчасовий захист і подорожі по Європейському Союзі.
 
Для громадян України запроваджений так званий безвізовий режим.
У зв’язку з цим країни-члени ЄС прийняли рішення, щоб особи, на яких поширюється тимчасовий захист, які вже отримали документи, підтверджуючі користування тимчасовим захистом в даній країні, могли пересуватися по території Європейського Союзу терміном до 90 днів протягом 180 днів.
До отримання документів, що підтверджують користування тимчасовим захистом, громадянин України може пересуватися по території Європейського Союзу на тих самих засадах, якщо має біометричний паспорт. Громадяни України не зобов’язані користуватися тимчасовим захистом на території першої країни-члена ЄС, до якої вони в’їхали. Вони можуть вибрати, де вони хочуть скористатися тимчасовим захистом.
 
Але, якщо у Вас немає біометричного паспорта, а Ви хочете поїхати до іншої країни Європейського Союзу та скористатися, там, тимчасовим захистом, рекомендуємо звернутися до Посольства даної країни або перевірити інформацію, доступну на сайті даного посольства. 
 
opr.plr
tłum. Оксана Овчар
foto: archiwum
redakcja@walbrzych24.com

Komentarze

Jan (31 maja 2022 9:39)
wypierdalajcie do siebie albo do gazu

Dodaj komentarz

ukraina  |   uchodźcy  |   ustawa o pomocy  |  

Gość Dnia - Irena Rerich

5,5 tys. Ukraińców przyjechało do Wałbrzycha od początku wojny

Chcieli zdążyć przed przywróceniem kontroli na granicy

Wałbrzych 24 aktualności


Wałbrzych 24 to wiodący portal informacyjny w mieście i regionie. Najważniejsze są dla nas informacje z Wałbrzycha, ale również piszemy o tym, co dzieje się w sąsiednich gminach takich jak  Świdnica, Boguszów - Gorce, Mieroszów, Szczawno Zdrój, Świebodzice, Głuszyca, czy Walim. Oprócz przekazywanych przez Wałbrzych 24 wiadomości, znajdziesz tu również wiele fotogalerii, rozmowy z zaproszonymi gośćmi, publicystykę czy informacje o wydarzeniach, imprezach i koncertach, które odbywają się w mieście czy okolicy.

Na stronie głównej Wałbrzych 24 znajdziecie aktualności czyli najnowsze informacje z miasta, jednak zachęcamy też do zaglądanie do innych kategorii - rozrywki, sportu, 112 czy do zakładki Po Sąsiedzku, gdzie znajdziecie wiadomości z okolicznych gmin.

Uprościliśmy też nawigację strony, by była bardziej intuicyjna, co ma ułatwić czytelnikom znalezienie szukanych informacji i jeszcze sprawniejsze poruszanie się po naszej stronie.

Wałbrzych najnowsze wiadomości


Często najnowsze wiadomości Wałbrzych tworzone są wspólnie z Wami - naszymi czytelnikami, za co serdecznie dziękujemy. Zachęcamy do przesyłania do nas informacji i zdjęć na adres: redakcja@walbrzych24.com.

Dzięki takiej współpracy jesteśmy w stanie szybko reagować i przekazywać Wam najnowsze informacje, pisać o realnych problemach miasta i mieszkańców. Zachęcamy też do śledzenia naszych social mediów - Facebook Wałbrzych 24, Facebook Telewizja Wałbrzych i kont na Instagramie.

Zachęcamy też do komentowania bieżących informacji z Wałbrzycha i okolic. Pod artykułami macie możliwość wyrażenia własnej opinii w komentarzach do czego gorąco zachęcamy.

Rozwiń
Do góry
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.
Zaakceptuj Zamknij